החזרי מס – איך לעשות את זה נכון
גם עצמאים וגם שכירים צריכים לשלם שיעור מסוים של מס הכנסה, בהתאם לגובה ההכנסה ומשתנים אחרים שנלקחים בחשבון. אולם מה קורה במידה ושילמנו יותר מס הכנסה מאשר היינו צריכים? אם אתם חושבים ששיעור המס שנגבה מכם גבוה מדי בשנת מס קלנדרית, יש לכם מה לעשות: עליכם להגיש בקשה לקבלת החזר מס. איך עושים זאת נכון ועל מה חשוב לשים דגש? כל הפרטים במאמר לפניכם.
כיצד בודקים?
כידוע הן שכירים והן עצמאיים מחויבים בתשלום מס ובמועד הנדרש מהם על פי חוק. אנשים שמעלימים מס או שלא משלמים במועד מסתכנים בחקירות מס הכנסה שההשלכות הנלוות להן עלולות להיות חמורות. אולם על פי ההערכות 90% מהאנשים ישלמו שיעור גבוה של מס הכנסה בשלב כזה או אחר של החיים, לכן זו סוגיה ששווה לבדוק. את הבדיקה לשנת מס קלנדרית מסוימת תוכלו לבצע עד שש שנים לאחר שאותה שנה הסתיימה, כלומר באפשרותכם לבדוק אם התקיים תשלום יתר של מס בשנת 2014 עד התאריך ה- 31.12.2020.
היעזרו באנשי מקצוע
כדי להבין האם מגיע לכם החזר מס מומלץ להיעזר באנשי מקצוע שזהו תחום התמחותם ויש להם ידע מקצועי ומעשי בנושא. הם מבינים כיצד מחושב המס בישראל, מהי ההכנסה החייבת, האם מגיעות לכם נקודות זכות שעשויות להפחית את גובה המס, ובאופן כללי, הם מכירים את מערכת המיסוי של מדינת ישראל עד לרמת הפרט הקטן ביותר. הם יחשבו עבורכם את שיעור המס שהייתם אמורים לשלם, ובמידה וההפרש שלילי המשמעות היא שמגיע לכם החזר. כמו גם להיפך, במידה ולאחר החישוב מתגלה הפרש חיובי המשמעות היא ששילמתם פחות ממה שהייתם אמורים.
החזר מס – נפוץ יותר משאתם אולי חושבים
ישנם מצבים מאוד ספציפיים ונפוצים שמגדילים את הסיכוי לקבלת החזר מס, כמו למשל במקרים הבאים:
• שכירים שעבדו אצל מספר מעסיקים בשנה קלנדרית אחת.
• שכירים שעבדו אצל מעסיק מסוים רק חלק משנת המס.
• מילוי לא נכון של טופס 101 מה שמוביל להטבות מס שלא נלקחו בחשבון (פרטים חסרים, עדכון לא נכון של פרטים ועוד).
• חישוב או אי הכללת תשלומים לביטוח לאומי (כמו דמי אבטלה דמי לידה ועוד).
• שינויים שחלו במצב המשפחתי.
• העברת תשלומים בשנת המס לקופת גמל או לביטוח חיים לא ההתחשבות בתשלומים שוטפים של מיסים.
• תשלום יתר מראש – תשלום החזר מס צמוד למדד או לריבית ולכן ישראלים רבים מעדיפים לשלם יותר מראש.
הגשת הבקשה להחזר מס
כדי לקבל החזר מס יש להגיש בקשה, כאשר אופן ההגשה משתנה בין שכירים לבין עצמאיים.
שכירים
על שכירים למלא את טופס 135 שזמין להורדה באתר רשות המיסים, טופס זה כולל מעין דו"ח שנתי מקוצר לאנשים שאינם מחויבים בהגשת דו"ח שנתי. את הטופס יש למלא ברמת דיוק גבוהה, לפי הספר, עם תשומת לב קפדנית, שכן טעויות עשויות לגרום לדחיית הבקשה ואף במקרים בהם יתקיים חשד לרמאות, לחקירות מס הכנסה.
עצמאיים
בדומה לשכירים גם עצמאיים יכולים להגיש בקשה לקבלת החזר מס, וניתן לעשות זאת במועדים שנקבעו לכך מראש על ידי הגשת טופס 1301 (גם לטופס זה יש גרסה מקוונת באתר רשות המיסים). בהתאם לנתונים שצוינו בדו"ח יחושבו התשלומים ששולמו ביחס לתשלומים שהיה צריך לשלם. בשורה התחתונה: עצמאיים אינם צריכים להגיש בקשה נפרדת להחזר מס כמו שכירים אלא להגיש את הדו"ח השנתי שלהם עם כל המסמכים הרלוונטיים. אם אינכם יודעים בדיוק מהם, תוכלו להתייעץ עם אנשי מקצוע כמו יועץ מס או רואה חשבון שיכוונו אתכם.
בשני המקרים יש להגיש את הבקשה או את הדו"ח עם כל המסמכים הרלוונטיים במשרדי השומה הקרובים למקום מגוריכם, או באופן מקוון ולאחר מכן, לחכות לבשורה מרשות המיסים. בהצלחה!