החזר מס ליוצאים לגמלאות

הטבות מס

מתקרבים לגיל פרישה? זה הזמן לסקור ביסודיות את יחסיכם עם מס הכנסה ולברר סופית האם גם אתם נמנים עם מאות הישראלים הזכאים להחזר מס ליוצאים לגמלאות.

עבודה חלקית לאורך שנת המס

אם יצאתם לפנסיה איפשהו באמצע שנת המס, סביר להניח שמגיע לכם החזר. המס השנתי משולם לפי הערכה של ההכנסות השנתיות הצפויות לכם כפי שניתן לעריך אותן בתחילת שנת המס, כלומר מסתמכות על ההנחה שתמשיכו לעבוד לאורך כל השנה באותו מקום עבודה תמורת אותה משכורת. אם במציאות קרה משהו אחר, כנראה ששילמתם מס גבוה מדי ולכן מגיע לכם החזר.

הכנסות ממקורות שונים

בתקופת המעבר בין עבודה רציפה לבין הסתמכות מלאה על פיצויי הפנסיה, הרבה פעמים נוצר מצב ביניים שבו הפורש ממשיך לעבוד במשרה חלקית, או ממשיך לעבוד במקום עבודה אחד (חדש או קיים) בעודו פורש ממקום עבודתו השני ומושך את כספי הפיצויים המגיעים לו בשל פרישה זו. במצב כזה, יתכן ויקבל הכנסות מריבוי מקורות: משכורת מטעם מעסיק, פיצויים מקופת גמל, פיצויים חודשיים מקרן פנסיה או ביטוח, תשלומי ביטוח לאומי, ועוד. זהו מצב שדורש הסתכלות קרובה יותר על מצב הפנסיה, והרבה פעמים יזכה אותו בהחזר מס.

קיבוע זכויות לפנסיה

עובד שפורש לגמלאות ומתחיל למשוך את כספי הפיצויים המגיעים לו מטעם מעביד קודם או קופת גמל – עדיין מחויב בתשלום מס הכנסה גם עבור "הכנסה" זו. עם זאת, המדינה קבעה שכל ישראלי זכאי לפטור ממס על הקצבה הזו בתנאי שיגיש בקשת קיבוע זכויות לפנסיה, במתכונת "לא ביקשת – לא קיבלת". למרבה הצער, ישראלים רבים לא מודעים לזכותם זו לפטור ממס על קצבת הפיצויים ולכן משלמים סכומי מס גבוהים שלא לצורך. הקפידו לברר את מצבכם ואת הזכויות המגיעות לכם בנושא עוד לפני היציאה לפנסיה, מאחר וניתן להגיש בקשת קיבוע זכויות לפנסיה רק במעמד הפרישה. אם לא הסדרתם את העניין בזמן, לא ניתן יהיה לתקן אותו מאוחר יותר.

משיכת כספי פנסיה חודשית ממספר גופים

כספי הפנסיה יכולים להגיע ממספר מקורות לאורך כל תקופת הגמלאות או אפילו רק במשך שנת מס יחידה: קצבה חודשית מחברת הביטוח, הפרשה מקרן הפנסיה, פיצויים וכו'. מומלץ לברר את הנושא עם יועץ מס, מאחר והמצב יכול לזכות אתכם בהחזר מס אולם במקרים מסויימים יכול גם לשים אתכם במצב של חוב מול מס הכנסה.

פריסת מס על כספי הפיצויים

פורשים רבים יעשו בשכל אם יבחרו לבצע פריסת מס עבור כספי הפיצויים או מענק הפרישה, עד 5 שנים אחורה, או 6 שנים קדימה מיום הפרישה. זהו מצב משתלם אצל מי שההכנסה צפויה לרדת, אולם ייתן והמקדמה שקבע פקיד השומה גבוהה מהמס שתהיו חייבים בפועל, ובמצב זה תהיו זכאים להחזר מס.